Pes Ikan Bakar Adeq Sue - Hairuddin Omar - 02 |
Bahan segar
Dalam pada itu, pengarah urusan Adeq Sue Resources Sdn. Bhd., Shukuriah Abd. Ghafar memberitahu, pes dan sos yang diusahakan syarikat berkenaan menggunakan bahan-bahan segar serta berkualiti dalam memberi keaslian kepada produk.
“Produk yang dihasilkan perlu mempunyai cita rasa seperti masakan di rumah dan restoran untuk memberi kepuasan kepada para pelanggan.
“Justeru, kita mempunyai langkah-langkah dan sukatan tertentu malah masih menggunakan cara tradisional untuk memastikan kesemua produk dihasilkan menepati piawaian yang telah ditetapkan,” ujarnya.
Shukuriah memberitahu, syarikat juga telah dianugerahkan sijil halal Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) pada bulan Mac lalu.
Katanya, ia amat penting kerana pihaknya menitikberat aspek kebersihan dalam pembuatan produk-produk berkenaan.
“Kelebihan produk Adeq Sue bukan sahaja terletak pada keaslian rasa tetapi penyediaannya mudah dan ringkas.
“Kita memahami kehidupan masyarakat masa kini yang sentiasa mengejar masa. Pada masa yang sama, mereka juga ingin memastikan dapat menyediakan juadah seisi keluarga dengan mudah dan pantas tetapi mengekalkan keaslian rasa,” katanya.
Sebagai contoh, beliau menjelaskan, para pengguna boleh memasak ikan tiga rasa dengan cepat dan mudah.
Beliau yang cukup peramah memberitahu, mereka hanya perlu menggoreng ikan dan menambah pes tiga rasa pada juadah berkenaan.
Pes tiga rasa dan sambal ikan bilis antara produk yang sering mendapat sambutan.
“Selain itu, pes tom yam juga menjadi kegemaran para pelanggan kerana mudah menyediakan tom yam pok tek.
“Kita juga menjual pada harga berpatutan iaitu antara RM2.80 hingga RM10 sahaja dalam bentuk peket dan botol kepada pengguna,” ujarnya.
Syarikat tersebut juga dalam perancangan membangunkan produk seperti cili giling, sos lada hitam, cili, tomato, bawang goreng dan beberapa lagi.
Shukuriah menambah, sebagai syarikat bumiputera, mereka juga ingin membantu komuniti setempat peluang pekerjaan.
Justeru, kilang berkenaan menggunakan tenaga ibu tunggal, penduduk setempat dan sedang mencari orang kelainan upaya (OKU).
“Sehingga kini, syarikat berkenaan mempunyai 18 orang pekerja dan bercadang menambah dalam masa terdekat,” ujarnya.
Dalam pada itu, seorang pekerja yang merupakan ibu tunggal, Roslina Abdul Wahab, 50, memberitahu, dia sangat beruntung kerana dapat bekerja di kilang berkenaan.
“Saya menimba banyak pengalaman apabila bekerja di syarikat ini dan sedikit sebanyak dapat menampung keperluan keluarga.
“Saya berharap kilang ini akan berkembang dalam memberi lebih banyak peluang pekerjaan kepada penduduk setempat,” katanya.
Sementara itu, Hairuddin yang mempunyai wawasan tersendiri memberitahu, beliau bercadang untuk memiliki tanah dan membina kilang yang lebih besar dalam jangka masa terdekat bagi menampung permintaan.
Kios
“Buat masa ini, kilang yang beroperasi mampu menghasilkan kira-kira 1,000 produk sehari.
“Saya perlu meningkatkan lagi hasil pengeluaran kerana produk Adeq Sue akan mula berada di 70 buah cawangan syarikat gergasi, Giant, Lembah Klang dan Pantai Timur pada pertengahan April ini,” katanya.
Beliau menambah, untuk perancangan jangka panjang pihaknya akan meneroka pasaran antarabangsa untuk memasarkan produk-produk Adeq Sue.
Selain itu, Hairuddin berkata, syarikat juga akan membuka peluang kepada usahawan-usahawan muda untuk memulakan perniagaan dengan menyediakan kios Adeq Sue.
“Para usahawan muda ini hanya perlu menyediakan modal sebanyak RM8,000 dan kita akan menyediakan semua keperluan mereka.
“Kita akan membuat konsep seperti gerai burger tetapi menggunakan jenama Adeq Sue dengan menjual nasi bersama masakan ikan bakar dan lain-lain," katanya.
Beliau berkata, projek perintis akan dimulakan dengan 10 usahawan dan dijangka bermula tahun ini.
Hairuddin berharap, usaha ini menjadi platform kepada usahawan-usahawan muda yang tidak mempunyai modal untuk menceburi bidang perniagaan.
Sumber: Kosmo! Online
Dalam pada itu, pengarah urusan Adeq Sue Resources Sdn. Bhd., Shukuriah Abd. Ghafar memberitahu, pes dan sos yang diusahakan syarikat berkenaan menggunakan bahan-bahan segar serta berkualiti dalam memberi keaslian kepada produk.
“Produk yang dihasilkan perlu mempunyai cita rasa seperti masakan di rumah dan restoran untuk memberi kepuasan kepada para pelanggan.
“Justeru, kita mempunyai langkah-langkah dan sukatan tertentu malah masih menggunakan cara tradisional untuk memastikan kesemua produk dihasilkan menepati piawaian yang telah ditetapkan,” ujarnya.
Shukuriah memberitahu, syarikat juga telah dianugerahkan sijil halal Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) pada bulan Mac lalu.
Katanya, ia amat penting kerana pihaknya menitikberat aspek kebersihan dalam pembuatan produk-produk berkenaan.
“Kelebihan produk Adeq Sue bukan sahaja terletak pada keaslian rasa tetapi penyediaannya mudah dan ringkas.
“Kita memahami kehidupan masyarakat masa kini yang sentiasa mengejar masa. Pada masa yang sama, mereka juga ingin memastikan dapat menyediakan juadah seisi keluarga dengan mudah dan pantas tetapi mengekalkan keaslian rasa,” katanya.
Sebagai contoh, beliau menjelaskan, para pengguna boleh memasak ikan tiga rasa dengan cepat dan mudah.
Beliau yang cukup peramah memberitahu, mereka hanya perlu menggoreng ikan dan menambah pes tiga rasa pada juadah berkenaan.
Pes tiga rasa dan sambal ikan bilis antara produk yang sering mendapat sambutan.
“Selain itu, pes tom yam juga menjadi kegemaran para pelanggan kerana mudah menyediakan tom yam pok tek.
“Kita juga menjual pada harga berpatutan iaitu antara RM2.80 hingga RM10 sahaja dalam bentuk peket dan botol kepada pengguna,” ujarnya.
Syarikat tersebut juga dalam perancangan membangunkan produk seperti cili giling, sos lada hitam, cili, tomato, bawang goreng dan beberapa lagi.
Shukuriah menambah, sebagai syarikat bumiputera, mereka juga ingin membantu komuniti setempat peluang pekerjaan.
Justeru, kilang berkenaan menggunakan tenaga ibu tunggal, penduduk setempat dan sedang mencari orang kelainan upaya (OKU).
“Sehingga kini, syarikat berkenaan mempunyai 18 orang pekerja dan bercadang menambah dalam masa terdekat,” ujarnya.
Dalam pada itu, seorang pekerja yang merupakan ibu tunggal, Roslina Abdul Wahab, 50, memberitahu, dia sangat beruntung kerana dapat bekerja di kilang berkenaan.
“Saya menimba banyak pengalaman apabila bekerja di syarikat ini dan sedikit sebanyak dapat menampung keperluan keluarga.
“Saya berharap kilang ini akan berkembang dalam memberi lebih banyak peluang pekerjaan kepada penduduk setempat,” katanya.
Sementara itu, Hairuddin yang mempunyai wawasan tersendiri memberitahu, beliau bercadang untuk memiliki tanah dan membina kilang yang lebih besar dalam jangka masa terdekat bagi menampung permintaan.
Kios
“Buat masa ini, kilang yang beroperasi mampu menghasilkan kira-kira 1,000 produk sehari.
“Saya perlu meningkatkan lagi hasil pengeluaran kerana produk Adeq Sue akan mula berada di 70 buah cawangan syarikat gergasi, Giant, Lembah Klang dan Pantai Timur pada pertengahan April ini,” katanya.
Beliau menambah, untuk perancangan jangka panjang pihaknya akan meneroka pasaran antarabangsa untuk memasarkan produk-produk Adeq Sue.
Selain itu, Hairuddin berkata, syarikat juga akan membuka peluang kepada usahawan-usahawan muda untuk memulakan perniagaan dengan menyediakan kios Adeq Sue.
“Para usahawan muda ini hanya perlu menyediakan modal sebanyak RM8,000 dan kita akan menyediakan semua keperluan mereka.
“Kita akan membuat konsep seperti gerai burger tetapi menggunakan jenama Adeq Sue dengan menjual nasi bersama masakan ikan bakar dan lain-lain," katanya.
Beliau berkata, projek perintis akan dimulakan dengan 10 usahawan dan dijangka bermula tahun ini.
Hairuddin berharap, usaha ini menjadi platform kepada usahawan-usahawan muda yang tidak mempunyai modal untuk menceburi bidang perniagaan.
Sumber: Kosmo! Online